Al vol: un curs pràctic sobre el desenvolupament de Drosophila melanogaster

Curs d'èxit en anteriors edicions!

Al vol: un curs pràctic sobre el desenvolupament de Drosophila melanogaster - Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).  Barcelona

Les mosques de la fruita (Drosophila melanogaster) s'han utilitzat en investigació biològica des de fa ja més d'un segle i avui en dia, milers de científics les fan servir en els seus laboratoris per respondre a una gran quantitat de qüestions biològiques i en concret en la investigació en biologia de desenvolupament i càncer.

En aquest curs es tractaran temes com la divisió cel·lular, la determinació del destí cel·lular, la regulació del creixement dels teixits i com errors en aquests processos poden conduir a l'aparició de malalties. El curs abordarà diversos temes propis del currículum d’estudiants majors de 12 anys: la mitosi, la mort cel·lular, les malalties genètiques i l'ètica en l'experimentació amb animals.

Durant el curs, científics i professors treballaran junts per desenvolupar i perfeccionar els materials i recursos que es puguin utilitzar després a les aules. 

Perfil del professorat

Biologia, Natura

Cursos

3r-4t ESO, Treball de recerca
1r Batxillerat, 2n Batxillerat

Objectius del curs

-Mostrar les possibilitats del model animal Drosophila (mosca de la fruita) en la investigació en biologia de desenvolupament i càncer.
-Aprofundir en algunes de les preguntes plantejades pels investigadors biomèdics i aconseguir així una visió més pràctica sobre les metodologies que utilitzen en el seu dia a dia els investigadors.

Continguts

Les mosques de la fruita s'han utilitzat en investigació biològica des de fa ja més d'un segle i avui en dia, milers de científics les fan servir en els seus laboratoris per respondre a una gran quantitat de qüestions biològiques. És cert que part de la popularitat de Drosophila com a model es deu a raons merament històriques - és tant el que ja sabem sobre ella que la converteix en una eina molt ben caracteritzada i fàcil de treballar però també hi ha una part pràctica: es tracta d’un animal petit, amb un cicle de vida de només dues setmanes, barat i fàcil de mantenir en gran nombre.

En els inicis, Drosophila es va usar fonamentalment en estudis genètics. Aquest insecte va servir, per exemple, per descobrir que els gens estaven relacionats amb les proteïnes, i per estudiar els mecanismes de l'herència genètica. Més recentment, Drosophila s'ha convertit en protagonista de molts estudis en l'àmbit de la biologia del desenvolupament. Si bé és cert que la major part de l'atenció s'ha concentrat en el desenvolupament embrionari, en com a partir d'un ou fertilitzat relativament simple s'origina un organisme multicel·lular complex, també ha sorgit un gran interès en veure com certes estructures de l'adult es desenvolupen a la pupa: el desenvolupament de l'ull compost, i també les ales, cames i altres òrgans han captat la major part de l'atenció.

Durant el curs els professors tindran l'oportunitat de: 
•    Revisar el que es coneix sobre el desenvolupament en Drosophila i enfrontar-se a algunes de les preguntes sense resposta. 
•    Apropar-se a algunes de les tècniques actuals per estudiar la morfogènesi i la divisió cel·lular. 
•    Dur a terme experiments pràctics per comprendre el desenvolupament de Drosophila
•    Aprendre sobre la regulació del desenvolupament i les seves implicacions en la salut humana. 
•    Reflexionar sobre l'impacte de la recerca bàsica en la medicina moderna. 

Sessió 1: 
16.00h-19.00h: Biòlegs del desenvolupament d'avantguarda presentaran una visió general dels coneixements actuals sobre Drosophila i discutiran per què és una eina tant important per entendre la salut humana. 
 

Sessió 2: 

Se centrarà en els detalls de la genètica de la mosca de la fruita i en el desenvolupament embrionari, la qual cosa proporcionarà una visió eminentment pràctica sobre les tècniques de biologia molecular que els investigadors utilitzen per crear mosques amb característiques específiques.

Matí

1. Taller I: Crea la teva mosca (creuament de mosques). Les activitats inclouen:
-Observació de marcadors coneguts de fenotips de mosques adultes 
-Tria de verges d’un genotipus determinat (en base al fenotip) 
-Creuament amb mascles que tenen fenotips diferents 
-Resultats teòrics d’acord amb les lleis de Mendel. Disposarem dels mateixos creuaments fets amb 10 dies d’antelació per tal de poder observar els resultats 
-Muntatge de les capses per recollir d’embrions (veure més avall)

2. Taller II: Tria la teva mosca (recull, observa i selecciona embrions). Les activitats inclouen: 
-Recollida d’embrions de les capses preparades el dia anterior
-Processament i fixació d’embrions 
-Observació d’embrions amb marcadors immunoquímics  

Pausa per dinar

Tarda

3. Activitat en línia: Visita en línia per les webs amb recursos sobre Drosophila que professors i estudiants poden usar a les aules (per exemple, bases de dades de NIH Flybase, FlyMove, FlyBrain)
4. Microxerrades: 
-La ciència és jove
-El desenvolupament embrionari en Drosophila melanogaster
-Discussió de l'ètica en l'experimentació amb animals

Treball no presencial (+3h)

Aplicabilitat a l'aula

-Es posaran a disposició dels professors materials didàctics sobre les sessions teòriques i tindran accés a nombrosos recursos en línia en el camp de la recerca amb Drosophila.
-Els exercicis en línea i les sessions de debat han estat creats especialment per a aquest curs i es poden implementar fàcilment a les aules. Segons la disponibilitat d’equipaments a les escoles, algunes de les sessions pràctiques es poden recrear en determinades condicions.

Valors afegits

-Possibilitat de fer visita (gratuïta) al centre amb  un grup d'alumnes durant el curs escolar
-Assessorament al professorat durant l'any en curs, relacionat amb els continguts del curs: s’animarà a professors i científics a mantenir el contacte després del curs per tal de donar suport i fer seguiment de les activitats educatives així com per establir vies de comunicació i intercanvi amb l’objectiu de refinar el contingut del curs per a properes edicions.
-Assessorament específic per als treballs de recerca, relacionat amb els continguts del curs
-Es generarà un kit durant les pràctiques perquè els professors puguin mostarar a classe com es manipula la mosca de la fruita en investigacion biomedica.

Cal portar algun material, dispositiu i vestimenta específics

Cal portar els cabells recollits per fer les pràctiques

Aquest curs està tancat

Adreça

Baldiri i Reixac 10-12
08028 Barcelona
93 542 22 02

Data i horari del curs

Divendres 17 de març de 16 a 19h i dissabte 18 de març de 2017 de 9.30 a 18h + 3h de treball no presencial. Barcelona NOVES DATES!!!
Cal assistir a totes dues sessions
Curs reconegut pel Departament d'Ensenyament

Hores totals

15h

Nombre de places

15

Preu

36 euros

Certificat

Curs reconegut pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (15h)

Codi del curs

PIC1209