Epidemiologia ambiental i recursos per treballar a l'aula la contaminació atmosfèrica

Curs nou!

Epidemiologia ambiental i recursos per treballar a l'aula la contaminació atmosfèrica - Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)- Barcelona

Vols saber què és l’epidemiologia ambiental? Com podem estudiar com la contaminació atmosfèrica afecta a la salut de la població? Com podries implementar el seu coneixement a l’aula?

Saber si el mercuri és tòxic per a la salut o si el fum dels cotxes augmenta el risc de patir un atac de cor ho  podem arribar a conèixer mitjançant una investigació al laboratori, el que es coneix com toxicologia, o mitjançant estudis en poblacions humanes o epidemiologia. Per tant, l’epidemiologia estudia la distribució de les malalties en les poblacions i els factors que les determinen. I l’epidemiologia ambiental es dedica a l’estudi de com els factors ambientals (físics, químics o biològics) afecten la salut de les poblacions.

Aquest curs sobre contaminació atmosfèrica i implicacions en la salut compta amb una part teòrica però sobretot molta pràctica (6h) a través de:

 • pràctiques de mesures de partícules contaminants al voltant del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)- (platja, carrers amb poc trànsit i molt trànsit, etc)
 • treball amb una base de dades (BBDD), que crearem per a l’ocasió sobre contaminació atmosfèrica i salut: podreu aprendre els fonaments de l’epidemiologia ambiental més actuals i us podreu baixar la base de dades als vostres portàtils per treballar els casos i tindreu el material per poder fer les activitats a classe. 
 • joc Play and Decide, joc pilot desenvolupant a ISGlobal
 • joc de rol on els participants adoptaran el rol d'investigador, polític o ciutadà per decidir sobre una problemàtica ambiental
 • Obsequi d'un kit que us podreu endur a l'institut

+informació al post Introducció a l'epidemiologia ambiental: el cas de la contaminació atmosfèrica. Dr. Rojas.  i R. Toran.

I també us pot interessar els articles:

L'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) consolida un node d'excel·lència basat en la recerca que té el seu origen en els àmbits hospitalari (Hospital Clínic i Parc de Salut Mar), acadèmic (Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra) i que en el camp de la salut global acumula més de 30 anys d'experiència.  Recentment ha integrat el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), una institució amb deu anys d’excel·lècia en la promoció i el desenvolupament de recerca epidemiològica avançada sobre els factors ambientals que afecten la salut humana.

Perfil del professorat

Biologia, Física

Cursos

1r-2n ESO, Treball de síntesi
3r-4t ESO, Treball de recerca
1r Batxillerat, 2n Batxillerat

Objectius del curs

-Augmentar el coneixement en temes d’epidemiologia ambiental entre el professorat i l’alumnat.
-Crear interès per futurs investigadors en recerca biomèdica i/o epidemiològica.

Continguts

La contaminació atmosfèrica té molts efectes en la salut de les persones a curt i a llarg termini. La contaminació atmosfèrica urbana, procedent majoritàriament del trànsit rodat, augmenta el risc de patir malalties respiratòries cròniques, com el càncer de pulmó, i agudes, com la pneumònia, i les malalties cardiovasculars.

Afecta totes les persones tant sanes com malaltes, joves com vells. La nostra salut depèn de molts factors: els factors personals (edat, sexe, els factors hereditaris i socioeconòmics), els estils de vida (la dieta, l’activitat física, la conciliació laboral i personal, etc.), la comunitat i l’economia local (ingressos, inversions,…), quines activitats fem (en què treballem, com ens desplacem, on vivim,…), el nostre entorn construït (els espais públics, la xarxa viària, etc.) i l’entorn natural (els espais verds propers, etc.).

Professorat que impartirà el curs:

 • Dr. David Rojas, investigador postdoctoral 
 • Dr. Ibon Tamayo, investigador postdoctoral 
 • Tània Martínez, tècnica de recerca 
 • Raül Toran, responsable de divulgació científica

Sessió 1: dimecres 22 de febrer, de 16h a 20h impartit pel Dr.  David Rojas:

 • Introducció a l’epidemiologia ambiental (part teòrica)
 • Comunicació del risc. Play and Decide part I: joc de rol sobre contaminació i salut
 • Mesura de la contaminació atmosfèrica: pràctiques de mesures de contaminació al voltant del PRBB (platja, carrer amb poc tràfic, carrers amb molt tràfic, etc),on es mesura la contaminació atmosfèrica

Sessió 2: dimecres 1 de març de 16h a 20h impartit pel Dr. Ibon Tamayo, Tania Martínez i Raül Toran:

 • Treball pràctic amb BBDD de contaminació de l’aire i salut. Ibon Tamayo (2h). Creació i treball amb la BBDD creada per a l’ocasió per veure la relació entre la contaminació de l’aire i la salut. 
 • Play and Decide part II: joc de cartes sobre condicionants ambientals. Raül Toran (1h). Joc on els participants adopten el rol d'investigador, polític o ciutadà per decidir sobre una problemàtica ambiental
 • Com crear projectes de ciència ciutadana a l'escola. Tània Martínez (1h)
 • Conclusions finals

Aplicabilitat a l'aula

Tots els jocs i materials es podran traslladar a l'aula:
-“Play and Decide”
-el joc de cartes
-treball amb la BBDD sobre contaminació i salut.

Valors afegits

-Possibilitat de fer visita (gratuïta) al centre amb un grup d'alumnes durant el curs escolar. Inscripcions a través d'Escolab
-Obsequi d'un kit que els professors es podran emportar a l'escola
-Assessorament al professorat durant l'any en curs

Cal portar algun material, dispositiu i vestimenta específics

Ordinador portàtil i els seus correponents cables (carregador i cable USB). Es recomana porta-lo amb la bateria carregada
El Dr. Ibon Tamayo contactarà amb els inscrits perquè us pogueu instal.lar el programari a l'ordinador abans d'iniciar el curs (software R) i comprovar que funciona correctament a tots els terminals.

Aquest curs està tancat

logo Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)

Adreça

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)
C. Dr. Aiguader, 88 1a planta
08003 Barcelona

Data i horari del curs

22 de febrer i 1 de març de 2017 de 16 a 20h. Barcelona. NOVES DATES!
Cal assistir a totes dues sessions

Hores totals

8h

Nombre de places

15

Preu

36 euros

Certificat

Es donarà un certificat acreditatiu

Codi del curs

PIC1201