La cuina, un espai científic per experimentar

Continguts actualitzats!

ATENCIÓ: Classe del 31 de març: TANCAT L'ACCÉS A MÓN SANT BENET PEL CAMÍ DE SANT BENET DE BAGES

Els conductors que vulgueu accedir-hi ho haureu de fer per Navarcles. 

L'accés a Món Sant Benet pel camí de Sant Benet de Bages es troba tallat al trànsit. Com a conseqüència, els conductors que vulgueu accedir-hi ho haureu de fer per Navarcles. Segons informa l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, l'afectació és conseqüència d'un despreniment a la carretera que uneix la N-141 i Món Sant Benet. La restricció finalitzarà una vegada acabin els treballs d'arranjament.

_____________________________________________________________________________________

 

Dins d’una cuina es produeixen una gran quantitat de processos físics i químics.  De fet, elements com la densitat o la solubilitat són conceptes científics que podem entendre molt fàcilment des de l’òptica de la cuina.

Us proposem viure una experiència culinària des del vessant científic i adonar-nos que la ciència és quelcom més que fórmules críptiques i tubs d’assaig de laboratori. La ciència és una eina que ajuda a comprendre el món i que podem palpar en el nostre dia a dia i també ens ajuda en termes de creativitat culinària. Hi ha subtallers dins del taller i tots són pràctics i relacionen la química amb la cuina i també temes relacionats amb la salut i certes malalties.

Perfil del professorat

Biologia, Física, Química, Tecnologia

Cursos

Ciències de la naturalesa, Tecnologies, Biologia, Física i química de 3r i 4t d'ESO
Física, Química, Biologia de 1r i 2n de Batxillerat

Objectius del curs

Apropar als fenòmens culinaris des d’un punt de vista científic amb la intenció:
-d’apropar la ciència a la vida quotidiana
-desmitificar especialment la química com una ciència complicada.

Continguts

Durant el curs es tractaran els següents temes:

1. Principals procesos físico-químics a la cuina. Treball teòric i pràctic sobre les reaccions bàsiques que es donen  a la cuina. Alguns dels casos com les difusions, les reaccions de maïllard, impregnacions, etc.
2. Crear un plat a través de la ciència. Manipulació de productes gelificants, espessants i emulsionants i estudi de les reaccions químiques que ajuden a la creativitat a la cuina i ajuden a realitzar plats interessants. Durant el transcurs de l’activitat s’observaran els canvis que es produeixen en la matèria líquida quan s’hi posa un gelificant, es coneixeran diversos tipus de gelificants i les seves propietats, i s’explicaran els conceptes científics que amaga la reacció de la “sferificació”, etc. 
3. Nous ingredients tecnològics a cuina. Manipulació de la nova tecnologia aplicada a la cuina per a realitzar nous plats per a solucionar malalties concretes, i estudi de la ciència que hi ha al darrera. Visualització de com la cuina i la ciència solucionen problemes per aconseguir una bona alimentació.
4.El microones. Per cuinar a més a més d’escalfar. Treball teòric sobre el tipus de cocció que té lloc en un microones. Quin tipus de calor transmet i pros i contres de coure en un microones. Es realitzaran alguns exemples fàcils de cuinar.

Aplicabilitat a l'aula

-Les informacions que es presenten en aquest taller pretenen facilitar al professorat l’estímul i l’ajuda inicial necessaris per treballar a l’aula aspectes relacionat amb les gelificacions, per introduir conceptes fisicoquímics, per desenvolupar competències, etc. Continguts que poden ser una eina de treball per al professor.
-Es poden realitzar petites recerques en aquest àmbit, proposant als alumnes que investiguin els factors que influeixen en aquests processos, que controlin variables, que observin propietats, que interpretin els fenòmens i els resultats, etc.

Valors afegits

-Obsequi d'un kit que els docents es podran emportar a l'escola per a reproduir els experiments fets al taller.
-Es donarà material en format paper per poder fer la divulgació als centres respectius, la bibliografia pertinent per ampliar la temàtica a les seves aules i la localització de llocs especialitzats on es podran comprar els materials més difícils de localitzar per a realitzar les pràctiques.
-D’altra banda, Alícia és un centre on els alumnes que realitzen un treball de recerca, relacionat amb el món de la ciència i la cuina, tenen la possibilitat de visitar el centre a través d’unes inscripcions ja establertes per poder complementar el seu treball. És com una jornada de portes obertes per a alumnes que fan treballs de recerca.

Cal portar algun material, dispositiu i vestimenta específics

No

Aquest curs està tancat

Adreça

Complex Món Sant Benet
Camí de Sant Benet, s/n -s
08272

Data i horari del curs

Divendres 24 i 31 de març de 2017 de 16 a 19h. Sant Fruitós de Bages (Accés per Navarcles, el camí de Sant Benet està tancat)
Cal assistir a totes dues sessions

Hores totals

6h

Nombre de places

25

Preu

36 euros

Certificat

Es donarà un certificat acreditatiu

Codi del curs

PIC1208